Obehaglig hårtillväxt i ansiktet? Här är de bästa tipsen för hur du kan hantera det

hårtillväxt i ansiktet

Det är inte bara män som kan ha märkbara hår i ansiktet. Flera kvinnor stöter också på detta och inte alla är nöjda med det. Vad bör man då göra? Att raka kan väl inte vara den bästa lösningen – eller hur? Här ges tips för att bekämpa oönskad hårväxt.

Hårväxt i ansiktet är ett naturligt fenomen som påverkar både män och kvinnor. Men, medan vissa har omfamnat detta som en del av deras naturliga skönhet, föredrar andra att ta bort det. Om du hör till den senare gruppen, läs vidare för våra bästa tips för att hantera oönskad hårväxt i ansiktet.

1. Varför har vi hår i ansiktet?

Alla föds med ett visst antal hårfolliklar över hela kroppen, inklusive ansiktet. Hormonella förändringar, genetik och ålder kan alla påverka hur mycket och var håret växer. Kvinnor kan märka en ökning i ansiktshåret i samband med förändringar som graviditet, menopaus eller medicinska tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Det kan även bero på sjukdomen hirsutism.

2. Hur tar man bort det?

Hårborttagningskräm:

Dessa krämer har designats för att smidigt och effektivt bryta ner hårstrukturen. Efter applicering blir håret så pass svagt att det kan torkas eller skrapas bort med en spatel eller liknande verktyg. När du överväger att använda hårborttagningskräm är det av yttersta vikt att välja en produkt som är särskilt framtagen för ansiktet. Detta eftersom huden i ansiktet är känsligare än andra delar av kroppen och kan lättare reagera på starka kemikalier, vilket kan leda till hudirritation eller allergiska reaktioner.

Vaxning:

Denna metod involverar applicering av vax på det önskade området som sedan drar med sig håret från roten när det tas bort. Vaxning ger en slät yta som varar längre än många andra metoder eftersom håret tas bort från roten. En viktig sak att tänka på är att huden kan bli tillfälligt röd och irriterad efter vaxning. Därför kan det vara klokt att undvika vaxning dagen innan större evenemang eller fester.

Trådning:

Genom att använda en tunn tråd, lyfter och vrider en skicklig tekniker bort hår från huden. Trådning är inte bara effektivt för att forma ögonbryn, utan kan också användas för att ta bort hår på andra delar av ansiktet, som överläpp och kinder. Många anser att trådning är skonsammare än vaxning, särskilt för de med känslig hud, eftersom det inte drar i själva huden.

Laserhårborttagning och Elektrolys:

Dessa två metoder riktar sig till dem som söker en mer permanent lösning på oönskad hårväxt. Med laserhårborttagning riktas ljus på hårsäckarna, vilket försvagar dem över tid och minskar hårväxten. Elektrolys, å andra sidan, använder elektrisk ström för att förstöra hårsäckens rot. Båda dessa metoder kräver ofta flera sessioner och bör utföras av professionella för att säkerställa bästa möjliga resultat och undvika komplikationer.

3. Vad ska man undvika?

Att raka ansiktshåret med rakhyvel rekommenderas generellt inte för kvinnor eftersom det kan orsaka hård stubb och potentiellt leda till inåtväxande hår. Dessutom, undvik att plocka hår med pincett kontinuerligt eftersom detta kan skada hårsäckarna över tid.

4. När ska man söka professionell hjälp?

Om du märker en plötslig ökning av hårväxt, särskilt i kombination med andra symptom som oregelbundna menstruationscykler eller viktökning, kan det vara en bra idé att prata med en läkare. Det kan vara ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd som behöver behandling.