Sommarens bästa parfym för dam

Parfymen vi använder säger något om vilka vi är. Sprudlande, mystisk, elegant, lekfull eller sofistikerad. Alternativen är många och parfymen är faktiskt med och skapar både minnen och intryck. Du har kanske upplevt att möta en person och det första du lägger märke till är doften, både på gott och ont.

Vi har alla olika preferenser för vilka dofter vi gillar bäst. Vissa kan ge oss huvudvärk, medan andra får oss att känna oss extra bra. Det kan vara svårt att hitta den parfym som passar dig bäst, men en bra början är att prova några parfymer som innehåller de dofter du gillar allra mest.

Vi har tittat på några av de mest populära parfymerna för kvinnor så att du har några tips på vilka du bör kolla in lite extra. Kom ihåg att vissa parfymer passar bäst för vardagsbruk, medan andra är mer festliga. Och vissa doftar så himmelskt att du bara behöver den ena perfekta parfymen.

[/col] [/row]

1. Escada Brisa Cubana – Ung och frisk

Annonslänk

Ingen sommar är komplett utan en limited edition parfym från Escada. Varje år lanseras en ny sommardoft från Escada och det är inte utan anledning som det alltid är lite spänning kring hur årets doft kommer att bli. I år har Escada inspirerats av sommar och sol på självaste Kuba.

Här får du doften av allt du tänker på en karibisk semester. Den är fylld med ljuvliga noter av citrus och mariposa blomman och balanserad av mynteolja. Escada Brisa Cubana har en feminin doft samtidigt som den är ung och fräsch.

Escada Brisa Cubana är en vegansk Eau de Toilette som kommer i den ikoniska Escada-flaskan. Flaskan är klädd i en vacker och graderad orange färg som ger tankarna till en vacker solnedgång i Karibien. Det är bara att glädja sig, för den här doften kommer du att älska.

2. Marc Jacobs Daisy Wild Eau De Parfum 50ml – En doft av sommar

Annonslänk

Marc Jacobs Daisy Wild har tagit marknaden med storm, och det är inte utan anledning. Flaskan är vacker med de välkända blommorna och doften är inget mindre än fullständigt bedövande. Du måste vara snabb på labben, för den här parfymen flyger ut ur butikerna så fort den har kommit in.

Marc Jacobs Daisy Wild doftar av jasmin, vetiver och bananblomma, och har en fräsch underton. Denna parfym påminner om en bukett vilda blommor och du kan glädjas åt att parfymen är påfyllningsbar.

Doften av Marc Jacobs Daisy Wild är ung och fräsch utan att vara påträngande och kan användas både till vardags och fest. Den doftar faktiskt så ljuvligt att du kommer att vilja använda den varje dag, oavsett tillfälle.

Annonslänk

3. Versace Bright Crystal Tidlös

Annonslänk

Versace Bright Crystal har blivit en klassiker för många kvinnor över hela världen. Har du inte doftat på den än, så har du verkligen missat något bra. Doften sitter länge och är dryg i bruk, vilket gör den till en verkligt värdefull investering.

Versace Bright Crystal har en sensuell och feminin doft med noter av granatäpple, yuzu, magnolia, pion och lotusblomma. Flaskan är vacker och glamorös med en stor diamant på toppen.

Se fram emot denna oemotståndliga parfym som garanterat kommer att väcka uppmärksamhet. Blomsterdoften med toppnoter av granatäpple och yuzu passar de flesta och om du är osäker på vilken parfym som passar dig, så är detta det perfekta valet. Använd den året runt och känn dig stark och sensuell. Du kommer att älska den.

Annonslänk

Hur du väljer den perfekta parfymen för kvinnor

Att välja rätt parfym kan vara en personlig och ibland utmanande uppgift, eftersom doft är djupt kopplad till vår identitet och våra minnen. För många kvinnor är parfym mer än bara en doft; det är en förlängning av deras personlighet.

Du har säkert upplevt mer än en gång att en speciell lukt påminner dig om något speciellt. Detsamma gäller parfymer. Men när du ska välja en parfym är det viktigt att du funderar lite över vad som passar dig. Parfymer kommer i olika varianter och upplevs ofta som fräscha, unga eller lite tunga.

Det kan vara bra att tänka på att vissa också har problem med de lite tyngre parfymerna och att flera kan rapportera problem med bland annat huvudvärk. Välj gärna en parfym som håller länge under dagen. Då är du garanterad att du alltid luktar gott oavsett vad du gör och vart du ska.

Olika dofter

Parfymvärlden är indelad i olika doftfamiljer, var och en med sina egna karaktäristiska noter. Vad vi gillar är individuellt, men prova gärna lite fram för att hitta den doften som passar dig bäst.

Blomsterdofter

Blomsterparfymer är bland de mest populära parfymerna och anses vara feminina, romantiska och ofta lite mjuka. Parfymer med blomstertoner innehåller ofta doften av rosor, jasmin och liljor, men ofta också andra blommor.

Orientalska dofter

Dessa dofter är varma och sensuella, med noter av vanilj, kryddor, rökelse och exotiska blommor. De är perfekta för kvällsbruk eller till speciella tillfällen.

Fruktdofter

Fruktiga parfymer innehåller friska, söta noter av frukt som äpple, päron, citrus och bär. De är livliga och ungdomliga och passar bra till vardagsbruk.

Fräsha dofter

Dessa har ofta gröna, vattenliknande och citrusaktiga noter. De är lätta, energiska och perfekta för sommar och dagtid.

Träaktiga dofter

Träaktiga parfymer har jordnära noter av sandelträ, cederträ och patchouli. De är varma och sofistikerade, perfekta för höst och vinter.

Parfym och hudtyp

Parfym kan bete sig olika på olika hudtyper. Torr hud behåller inte doften lika länge som fet hud, så välj den parfym som passar din hudtyp bäst.

Torr hud

Har du torr hud bör du använda en mer koncentrerad parfym som eau de parfum istället för eau de toilette. Du kan också applicera en oparfymerad fuktighetskräm innan du sprayar parfymen för att hjälpa doften att hålla längre.

Fet hud

Har du fet hud kan du uppleva att dofter varar längre på dig. Här kan en lättare parfym som eau de toilette vara tillräcklig.

Vilken parfym till vilken anledning?

Valet av parfym kan också bero på tillfället. Men du behöver inte ha skåpet fullt av olika parfymer. Välj den du gillar bäst så kommer du långt.

Vardagsbruk

För vardagsbruk på jobbet eller i skolan kan du använda lätta och fräscha dofter som inte är för överväldigande. Citrus, blommor eller lätta fruktdofter är bra val.

Kvällsbruk

För kvällen eller speciella tillfällen kan du välja en mer intensiv och sensuell doft som orientaliska eller träaktiga parfymer. Men här beror det också lite på vad du är för person och hur parfymen faktiskt luktar på dig.

Säsongsbetonat

På sommaren är lätta, fräscha dofter mer lämpliga, medan tyngre, varmare dofter som orientaliska eller träaktiga parfymer passar bättre på vintern.

Testa parfym

Om du ska testa en parfym är det ofta möjligt att få med sig testere från parfymeriet eller be om det om du handlar från en webbutik. Då kan det vara lättare att bestämma sig.

  • Få med dig testere: Många parfymerier erbjuder testere av parfymer. Du kan också be om testere om du handlar från en webbutik.
  • Spraya på rätt ställe: Spraya parfymen på handleden eller på insidan av armbågen. Hudens kemi kan påverka hur doften utvecklas.
  • Vänta och låt doften sätta sig: Vänta i minst 30 minuter för att låta toppnoterna förångas och hjärt- och basnoterna utvecklas. Detta ger dig en bättre uppfattning om hur doften kommer att lukta över tid.
  • Begränsa antalet dofter: Begränsa dig till att prova tre till fyra dofter åt gången. Luktsinnet kan bli överväldigat och det blir svårare att skilja dofterna från varandra.

Att välja parfym kan ta tid, eftersom det finns många varianter att välja mellan. Se till att du väljer en doft som du gillar och som passar dig. Om du har möjlighet kan det vara bra att ha några olika parfymer att välja mellan. Du kan till exempel ha en parfym för vardagsbruk och en för festliga tillfällen. Förvara din parfym kallt och mörkt för att hålla den längre.