Så tar du bäst hand om din hud under sommaren

Sommar är en underbar tid då vi älskar att vara utomhus i solen, men med sommar och sol kommer också behovet av att vara extra försiktig med huden. Vår hud blir extra känslig när vi är mycket i solen, så det är viktigt med både näring och fukt. En hud som är mycket exponerad för solen kan lätt kännas torr och trött. Vi har därför tittat på hur du bäst tar hand om din hud under sommaren, både på kroppen och i ansiktet.

Skydda dig mot solen


Solkrem är din bästa vän på sommaren. Använd en bredspektrum solkräm med hög solskyddsfaktor (SPF) för att skydda din hud mot solens skadliga strålar. Applicera solkrämen generöst och regelbundet, särskilt efter bad eller om du har varit mycket varm. Detta gäller även vattenfast solkräm. Kom ihåg att använda solskydd även på molniga dagar.

Håll dig hydrerad


Drick rikligt med vatten för att hålla din hud återfuktad och frisk. Varmt väder och sol kan leda till uttorkning, vilket kan påverka hudens utseende och elasticitet. Se till att dricka minst 8 glas vatten om dagen för att bibehålla en hälsosam hud. Vatten är också viktigt för din fysiska kondition. Vätskebrist kan göra dig både slö och okoncentrerad. Kom ihåg att dricka extra vatten på dagar när det är extra varmt.

Rengör din hud regelbundet


Svett och uppbyggnad av smuts kan täppa till porerna och leda till orenheter och utslag. Rengör din hud regelbundet med en mild ansiktsrengöring för att avlägsna smuts, olja och smink. Undvik att gnugga eller skrubba huden för hårt, eftersom detta kan irritera huden. För bästa resultat bör du rengöra huden både morgon och kväll och använda en bra fuktighetskräm.

Fukta


Använd en lätt, icke-fet fuktighetskräm för att hålla din hud mjuk och smidig. Applicera fuktighetskrämen dagligen efter duschen, eller använd en solkräm för att försegla fukten i huden. Undvik tunga krämer eller oljor, eftersom dessa kan täppa till porerna och leda till utslag. Även på varma dagar när du blir varm är det fortfarande viktigt att använda fuktighetskräm.

Undvik solen under de mest intensiva timmarna


Solen är särskilt stark mitt på dagen, så om du vill ta extra väl hand om din hud bör du undvika att vara ute i solen mellan kl. 10 och 16, när solen är som starkast och UV-strålningen är starkast. Om du måste vara utomhus under dessa timmar, sök skugga, använd skyddande kläder och en bredbrättad hatt, samt använd solkräm.

Sköt om läpparna och ögonen


Dina läppar och ögon är också känsliga för solens skadliga strålar. Använd en läppbalsam med solskydd för att skydda dina läppar och solglasögon med UV-skydd för att skydda dina ögon. För läpparna och överläppen kan det löna sig att använda en solblock eller läppbalsam med solskyddsfaktor 50.

Se till att äta en hälsosam kost


En hälsosam kost som är rik på frukt, grönsaker och antioxidanter kan bidra till att upprätthålla en frisk och strålande hud. Undvik fet och kryddig mat som kan leda till utslag och ät istället livsmedel som är rika på omega-3 fettsyror, såsom fisk och nötter, för att främja hälsosam hud. Detta gäller året runt och inte bara på sommaren, men när det är varmt passar det också perfekt med en smakrik och hälsosam sallad. Försök att upprätthålla bra rutiner även när du är på semester.

Din hud kan snabbt påverkas av långa och varma soliga dagar. Och även om en solbränd ansikte och kropp ser bra ut, se till att ta hand om din hud under sommaren. Smörj in dig ordentligt med after sun när du har varit i solen och använd gärna en fuktmask i ansiktet med jämna mellanrum. En bra fuktmask är perfekt efter en lång dag i solen. Den är svalkande samtidigt som den ger din hud rikligt med fukt.