Därför bör du alltid använda smink med solskyddsfaktor

Det är viktigt att skydda huden när du ska vistas i solen. Solen utsätter din hud för UVA- och UVB-strålar som kan orsaka skador såsom solbränna och tecken på tidigt åldrande. I värsta fall kan solbränna även leda till hudcancer. Det bästa du kan göra för din hud är att använda smink med solskyddsfaktor – varje dag, även när det är molnigt. Det finns många goda skäl att använda smink med solskyddsfaktor och vi har tittat närmare på några av dem.

Det här händer med huden i solen

När vi vistas utomhus i solen utan skydd kan du riskera att påskynda hudens åldringsprocess. Utan skydd kan fina linjer, rynkor och pigmentfläckar bildas snabbare än om du använder smink och hudvårdsprodukter med solskyddsfaktor.

Enkel skydd

Även om vi får vitamin D från solen, är det fortfarande viktigt att ta hand om huden när vi ska vara utomhus. Smink med solskyddsfaktor ser till att huden i ansiktet skyddas mot solens skadliga strålar, så att risken för solskador minskar. Smink med solskyddsfaktor passar bäst för dagar då du ska utföra dagliga sysslor. Har du planer på att ligga på stranden bör du använda solkräm med hög faktor som är anpassad för ansiktet.

Genom att använda smink med solskyddsfaktor har du ett enkelt sätt att skydda din hud. Använd gärna solkräm under sminket för extra skydd. Applicera produkterna jämnt på huden så att du får skydd över hela huden. Smink med solskyddsfaktor ser till att upprätthålla hudens elasticitet och lyster, så att du alltid ser strålande ut.

Solprodukter för ansiktet

Det finns skillnader mellan solprodukter för ansiktet och solprodukter för kroppen. Solprodukter för ansiktet innehåller olika fetthalter och ingredienser som är anpassade för ansiktet så att de förebygger tecken på tidigt åldrande, tillför extra fukt, korrigerar färg och täcker ojämnheter.

Solskyddsfaktor i smink ger skydd mot solen, men solfiltren är mindre koncentrerade än i solkräm och varar inte lika länge. Använd en solkräm under sminket och använd gärna puder med solskydd under dagen.

Val av smink med solskyddsfaktor

Idag finns det flera alternativ för smink med solskyddsfaktor. Du hittar solskyddsfaktor i allt från läppstift och dagkrämer till foundation och puder. Smink med solskyddsfaktor är utformat för att jämna ut hudtonen samtidigt som det skyddar. Kom ihåg att krämer för ansiktet bör innehålla solskyddsfaktor på minst 30.

Ju högre solskyddsfaktor du använder, desto längre kan du vistas i solen utan att ta skada av det. Smink och krämer du använder i din dagliga hudvårdsrutin bör innehålla skydd mot både UVA- och UVB-strålar. På så sätt får du ett bredspektrigt skydd.

Hudvårdsrutin efter en dag i solen

Även om du använder smink med solskyddsfaktor och solkräm, bör du vara noggrann med hudvården efter en lång dag i solen. Solen torkar ut huden och då behöver den extra fukt. En matt hud kan också fort se äldre ut. Ta bort sminket och använd en bra fuktighetskräm. Då kommer huden att se fräschare ut och få mer lyster, och du slipper att din hud ser matt och torr ut.

Om du har varit olycklig och blivit solbränd bör du också använda en after sun. Den kommer att hjälpa till att återställa balansen i huden. Smörj dig väl och använd gärna en bra nattkräm. Den innehåller mer fukt och fler aktiva ingredienser.

Blir du brun med solskyddsfaktor?

Det är en myt att du inte blir brun även om du använder produkter med solskydd. Den stora fördelen är att du kan vistas längre i solen utan att bli bränd. Om du har solkräm med faktor 30 betyder det enkelt att du kan vistas 30 gånger längre i solen utan att bli bränd.

Genom att använda smink med solskyddsfaktor tar du extra bra hand om din hud och minskar risken för att bli solbränd och tidigt åldrande. Är solen stark bör du använda solkräm och en solhatt under den period då solen står som högst.