Så viktig är vatten för huden och hälsan

Så viktig är vatten för huden och hälsan

Vatten är en av de viktigaste sakerna du kan ge din kropp. Faktiskt är det så att du kan överleva flera veckor utan mat, men bara några dagar utan vatten. Vår kropp består av 50 till 75 procent vatten som lagras i muskler, fett och ben. Hur mycket vatten du dricker under dagen är avgörande för både din hälsa och inte minst, din hud. Vi har tittat närmare på varför vatten är så viktigt för dig och hur mycket du bör dricka varje dag.

Så mycket vatten bör du dricka

Eftersom vår kropp inte kan lagra vatten behöver vi påfyllning varje dag. Hur mycket vatten vi behöver dagligen beror på vår storlek, metabolism, klimat, hur aktiva vi är och vilken typ av mat vi äter.

Rekommenderat dagligt vätskeintag för kvinnor är två liter. Ammande kvinnor bör dricka 7 dl extra. Det dagliga vätskeintaget kan täckas av olika drycker, men vatten är den bästa törstsläckaren.

I det ögonblick du har för lite vätska i kroppen aktiveras törstmekanismen, och då bör du lyssna till kroppen. Det bästa är att se till att du håller dig jämnt hydrerad under dagen. När du känner törst är du faktiskt redan lite efter med vätskeintaget.

Vackrare hud

Förutom att hålla kroppen hydrerad hjälper vatten också till att hålla huden frisk och strålande, samtidigt som det kan bidra till att minska både orenheter och finnar. Eftersom våra hudceller innehåller mycket vatten kommer den att förbli mjuk och fuktig om du upprätthåller en god vätskebalans och du kommer därmed att se strålande ut.

Vår hud fungerar som en barriär mot vätskeförlust, samtidigt som vattnet i kroppen hjälper till att avlägsna avfallsämnen. När vi blir varma och svettas kommer vätskan ut genom huden. Vid uttorkning blir huden slappare och mattare och kommer också att se tunnare ut. Fina linjer och rynkor blir mer synliga när du saknar vatten.

Om du har problem med celluliter kommer mycket vatten att hjälpa till att minska synligheten, eftersom det hjälper till att avlägsna slagg och avfallsämnen.

Mer energi

Ofta kan orsaken till att du känner dig trött och utmattad vara vätskebrist. När du är uttorkad kommer din koncentration att försämras, och även koordinationen och reaktionstiden blir sämre. Dessutom kan du lätt få huvudvärk om du dricker för lite under dagen.

Vatten bidrar till att ge energi till musklerna och om du inte upprätthåller en god vätskebalans i kroppen kommer musklerna att bli tröttare snabbare. När du tränar förlorar du vätska eftersom du svettas, vilket också kommer att minska din prestandaförmåga.

Få kontroll på vikten

Dricker du tillräckligt med vatten under dagen hjälper du kroppen att hålla kontroll på vikten. Vatten i sig självt leder inte till viktminskning, men det fyller magen och ökar därmed mättnadskänslan. Byt ut läsk mot vatten så sparar du även kalorier.

Håll dig frisk

Vatten är känt för att hjälpa njurarna att fungera bättre. Kroppsvätskorna transporterar avfallsämnen in och ut ur cellerna. När kroppen får för lite vätska får njurarna svårt att göra sitt jobb och risken för sjukdomar ökar.

Dessutom innehåller slemhinn orna i munnen, halsen och näsan antikroppar som bekämpar virus och bakterier. Dricker du för lite vatten torkar slemhinnorna ut och blir mer mottagliga för infektioner som kan orsaka bland annat förkylning.

God tarmhälsa

Genom att dricka tillräckligt med vatten upprätthåller du också tarmens funktioner enkelt. Med för lite vattenintag kan du riskera förstoppning, vilket är mycket obehagligt. Ha alltid med dig en vattenflaska och fyll på den regelbundet. Det hjälper dig att se till att du dricker tillräckligt under dagen.

Bästa törstsläckaren

Vatten är den bästa och viktigaste törstsläckaren, men om du har svårt att dricka vatten kan du också dricka andra vätskor, så länge det inte är alkohol. Alkohol gör att kroppen utsöndrar mer vätska än vad som är bra för dig och gör dig uttorkad istället.

Du kan också undvika stora mängder juice och läsk. Då får du i dig onödigt mycket socker som i sin tur kan påverka både vikten och humöret.

Kom ihåg att dricka extra vid varmt väder eller när du ska vara fysiskt aktiv.