Gå dig smal – Så lyckas du

Det är många som gärna vill gå ner i vikt och hålla sig i form, och det behöver inte vara så svårt som du kanske tror. Du behöver varken intensiva träningspass eller strikta dieter, du kommer faktiskt långt genom att bara gå. Du kan börja försiktigt och öka intensiteten efterhand som konditionen förbättras. Något av det bästa du kan göra för både vikten och hälsan är att börja smått. Det är de små förändringarna i livsstilen som är bestående, samtidigt som de kan ge enorma resultat.

Så här går du dig smal

Börja med att sätta realistiska och mätbara mål. Det kan vara att gå ett visst antal steg per dag, tillbringa en viss tid med att gå varje dag, eller att täcka en specifik sträcka under veckan. Till exempel kan du börja med ett mål att gå 10 000 steg om dagen, vilket motsvarar ungefär 8 kilometer.

För att öka kaloriförbränningen, försök att variera intensiteten när du går. Prova gärna intervallträning, där du växlar mellan snabb gång och måttligt tempo. Det kan hjälpa dig att förbränna fler kalorier. Börja med att gå snabbt i två minuter och sänk sedan tempot i en minut. Upprepa detta i 30 minuter.

Använd gärna en bra stegräknare eller en app på telefonen som kan hjälpa dig att hålla koll på dina steg och motivera dig att nå dina mål. Vissa appar erbjuder också träningsprogram och utmaningar som kan vara motiverande.

Hitta en rutt du gillar och gör den till en del av din dagliga rutin. Att ha en fast rutt kan göra det enklare att integrera rörelse i din dagliga tidtabell. Välj gärna en rutt med varierad terräng och vackra omgivningar för att göra promenaden mer intressant. Lägg gärna till lite motstånd genom att till exempel bära en ryggsäck med lite extra vikt, eller gå i backar. Detta kan hjälpa dig att förbränna fler kalorier samtidigt som du stärker dina muskler.

Se till att ha en bra kost och goda rutiner

Även om att gå kan hjälpa dig att gå ner i vikt är det viktigt att kombinera det med en hälsosam och balanserad kost. Fokusera på att äta näringsrik mat som grönsaker, frukt, magra proteiner och fullkorn. Undvik bearbetade livsmedel och sockerhaltiga drycker som kan tillföra onödiga kalorier.

Om du tycker det är svårt att komma ut kan du göra aktiviteten social. Att gå tillsammans med vänner eller familj kan göra aktiviteten trevlig och ge dig extra motivation. Planera regelbundna promenader med någon du känner, eller gå med i en vandringsklubb eller en lokal gånggrupp.

Bra rutiner och uthållighet är nyckeln till viktminskning. Försök att gå varje dag, även om det bara är en kort promenad. Kom ihåg att även små steg mot ditt mål är värdefulla. Gör de förändringar som du kan hålla fast vid, så blir det en varaktig livsstilsförändring.

Mät dina framsteg

Håll en dagbok eller använd en app för att registrera dina framsteg. Anteckna hur långt du har gått, hur många steg du har tagit och hur du känner dig. Att se dina framsteg svart på vitt kan vara en stor motivationsfaktor.

Att gå är en av de enklaste och mest tillgängliga formerna av träning som kan hjälpa dig att snabbt gå ner i vikt. Det kräver ingen speciell utrustning eller gymmedlemskap, och det kan göras nästan var som helst och när som helst. Så snör på dig skorna, ge dig ut och börja gå mot en hälsosammare och lättare version av dig själv!

Lycka till!