Hur man tar hand om håret under vintermånaderna

Hur man Tar Hand om Håret Under Vintermånaderna

Vintern kan vara en tuff tid för ditt hår. Kallt väder, starka vindar och torr inomhusluft kan leda till att ditt hår blir torrt, skadat och frissigt. Men med rätt vård och rutiner kan du skydda och bevara ditt hårs hälsa även under dessa månader. Här i denna artikel ska du få tips på hur!

Steg 1: Intensifiera återfuktningen

 • Vinterluften kan vara mycket torr, vilket gör att ditt hår lätt förlorar sin naturliga fuktighet. För att motverka detta, använd återfuktande schampo och balsam.
 • En gång i veckan är det även lämpligt att använda en djupverkande hårinpackning eller hårmask. Leta efter produkter som innehåller hyaluronsyra, glycerin eller naturliga oljor som arganolja eller kokosolja.
 • Daglig användning av en leave-in-balsam eller hårolja kan också hjälpa till att hålla håret mjukt samt att det även förebygger statisk elektricitet.

Steg 2: Skydda håret från kyla och vind

 • Då du är utomhus i kallt väder, se till att täcka ditt hår med en hatt eller sjal. Detta skyddar inte bara mot kylan utan också mot vind och fukt som kan göra håret frissigt.
 • Den huvudbonad du väljer att bära bör vara tillverkad av ett mjukt material som inte skadar håret. Undvik ull direkt mot håret, då det kan orsaka brott på håret och frissighet.
 • Undvik att gå ut i kallt väder med blött hår då det kan skada det rejält. Om du ändå måste göra det så är det extra viktigt att täcka ditt hår på ett bra sätt.

Steg 3: Minska användningen av värmeredskap

 • Frekvent användning av hårtorkar, plattänger och locktänger kan dra ut ytterligare fukt ur håret och förvärra torrhet och skador.
 • Om du behöver använda dessa verktyg, se till att ställa in dem på en lägre temperatur och använd alltid ett värmeskyddande spray eller serum. Detta skyddar håret mot värmen på ett bra sätt.
 • Överväg att låta ditt hår lufttorka när det är möjligt. Det är det bästa för ditt hår.

Steg 4: Anpassa din tvättrutin

 • Under vintern är det en god idé att tvätta ditt hår mer sällan. Det för att förhindra ytterligare uttorkning. Varje tvätt kan ta bort naturliga oljor som håret behöver för att hålla sig återfuktat.
 • Hur frekvent du bör tvätta ditt hår varierar beroende på hårtypen och dess naturliga oljighet. Vanligtvis föreslår vi att tvätta det varannan eller var tredje dag. Sköljning med vatten regelbundet är acceptabelt, men undvik att använda schampo varje gång. Om du känner ett behov av att rengöra håret kan balsam vara ett bra alternativ.
 • När du tvättar ditt hår, gör det med ljummet eller kallt vatten. Hett vatten kan irritera hårbotten och göra håret torrare.

Steg 5: Näring inifrån

 • En balanserad kost är avgörande för hårets hälsa. Mat som är rik på Omega-3 fettsyror (som lax och avokado), vitamin E (som nötter och frön) och proteiner (som ägg och kyckling) kan stärka ditt hår inifrån.
 • Det är även bra att återfukta inifrån genom att dricka mycket vatten varje dag. Att hålla dig hydrerad är bra för både kroppen och för håret.

Extra Tips:

Om du upplever att ditt hår är statiskt så kan du testa att använda dig av en antistatisk spray. Du kan även testa en så kallad hårmist, som är fuktighetsgivande.

Att använda en hårolja under vintern är även det smart, då det dels skyddar ditt hår, dels hjälper till att återfukta det på ett bra sätt.

Du bör undvika hårda gummiband och andra tillbehör som kan dra och slita i ditt hår. Använd mjuka hårband och undvik att dra åt håret för hårt. En fläta kan vara bättre än att sätta upp håret i tofs under vintern.

För att ta hand om ditt hår under vintermånaderna så gäller det att du ger det lite extra uppmärksamhet och vård. Vi hoppas på att våra tips vi gett dig ska hjälpa dig att hålla ditt hår friskt, starkt och glänsande hela säsongen. En viktig sak att komma ihåg är att varje hårtyp är unik och det är viktigt att anpassa våra råd efter dina egna behov.