Så här applicerar du foundation för ett naturligt look

Att applicera foundation på rätt sätt är en viktig del av sminkprocessen för att uppnå en jämn, felfri bas. Det hjälper föga med dyr och fin smink om du inte applicerar basen och foundation på rätt sätt. Ålder har faktiskt också en viss betydelse för hur du bör applicera foundation. Äldre hud behöver lite mer omvårdnad och omsorg än yngre hud, och vi har tagit en titt på hur du bör applicera foundation för bästa möjliga resultat.

Så här applicerar du foundation med bästa resultat

Innan du applicerar foundation bör du alltid förbereda huden. Börja med att rengöra och återfukta huden ordentligt. Applicera sedan en primer för att jämna ut texturen och förlänga hållbarheten för foundationen.

Välj en foundation som passar din hudtyp och hudton. Testa gärna färgen på käken för att hitta den perfekta nyansen. Kom ihåg att du behöver olika nyanser av foundation under året, och du kan också blanda flera färger för att få den nyansen som passar bäst för din hud. På sommaren har vi oftast lite mer färg i ansiktet än på vintern, så se till att ha flera färger att välja mellan.

Du kan applicera foundation på flera sätt. Du kan använda både sminkborste, fingrar eller en beauty blender. Om du använder en beauty blender måste du komma ihåg att fukta den innan användning. Håll den under vatten och krama ut allt vattnet så att blendern är fuktig. Borstar och fingrar måste vara torra. Applicera en liten mängd foundation och bygg gradvis upp och se till att du inte får en ”kakig” finish.

Kom ihåg att blanda foundationen väl runt ansiktets kanter, glöm inte hakan, käken och hårfästet. Om du slarvar med detta arbete kommer du att få synliga linjer och övergångar, och det ser inte särskilt snyggt ut.

Avsluta med att applicera ett tunt lager av löst eller pressat puder för att fixera foundationen och minska glansen.

Applicering av foundation efter ålder

Det lönar sig inte att applicera foundation på samma sätt när du är i 40-årsåldern som när du var i 20-årsåldern. Ju äldre du blir, desto fler fina linjer får du. När du är ung har inte huden samma utmaningar som äldre hud har, och det bör du ta hänsyn till.

Kom ihåg att ta bort allt smink innan du går och lägger dig, huden kommer att tacka dig när du blir äldre. Om du har problem med orenheter kan du använda en foundation som täcker bra, men kom ihåg att förbereda huden med bra hudvårdsprodukter innan du applicerar foundation.

Om du är i 20-årsåldern bör du fokusera på att välja en foundation som ger en naturlig finish, och även om det är populärt med foundation som täcker bra bör du välja en variant som är lätt. Då får du en mer naturlig look. Det är också skillnad på dagmakeup och makeup för kvällen. Om du ska sminka dig för en fest kan du tillåta dig att använda tyngre smink och foundation.

För dig som är i 30-årsåldern bör du välja en foundation med ljusreflekterande egenskaper för lyster, samtidigt som du jämnar ut fina linjer och orenheter. Kom ihåg att använda gott om fukt innan du applicerar foundation för att undvika att den sätter sig i fina linjer.

Om du är i 40-årsåldern eller äldre bör du satsa på en foundation med anti-åldrande egenskaper, som fuktgivande ingredienser och SPF-skydd. Undvik matta formuleringar, eftersom dessa kan framhäva rynkor och torrhet. Välj istället en mer strålande finish för att ge en ungdomlig glöd.

Här bör du också överväga hur du applicerar foundation. Använd gärna fingrarna eller en beauty blender. En sminkborste har lätt för att lämna märken i huden vilket gör att foundationen inte alltid appliceras lika jämnt.

Tips för applicering av foundation

Oavsett ålder och hudens textur bör du se till att alltid blanda foundationen ned mot halsen för att undvika en synlig linje mellan ansiktet och halsen. Kom ihåg att anpassa foundationens färg efter årstiderna, eftersom hudtonen kan variera. Bli bekant med din hudtyp och anpassa foundationen därefter för bästa resultat. Hitta den appliceringsmetod som passar dig bäst. Det finns flera olika tekniker att använda, men välj den du gillar bäst. Kom ihåg att textur i ansiktet är vanligt, och det finns olika hudvårdsprodukter som du kan använda för att täcka orenheter och ojämnheter.

Lycka till!