Vad är periodisk fasta och vad är det bra för?

Du har kanske hört talas om det, periodisk fasta. Detta fenomen som har blivit extremt populärt på senare tid sägs kunna bidra till en slankare kropp och bättre hälsa. Men vad är egentligen periodisk fasta? Periodisk fasta är en form av ätplan som växlar mellan perioder av fasta och perioder då du kan äta.

Det finns olika metoder för periodisk fasta, allt från 16/8-metoden, där du fastar i 16 timmar och äter under ett 8-timmarsfönster, till 5:2-dieten, som innebär normalt matintag under fem dagar i veckan och reducerat kaloriintag under de två andra dagarna. Du kan också öka fasteperioden och minska ”ät fönstret”, men om detta är helt nytt för dig är 16-8 en bra start som är mer än tillräcklig. Vissa väljer också 14-10, där du fastar i 14 timmar och äter under tio timmar.

Det är inte utan anledning som periodisk fasta har blivit så populärt, och många rapporterar om viktnedgång och ökad energi. Det är viktigt att komma ihåg att även om du har ett ätfönster på 8 eller 10 timmar hjälper det lite om du bara äter snacks och kaloririk mat. För bästa effekt av periodisk fasta bör du äta hälsosam och näringsrik mat, samt hålla kroppen i rörelse.

Därför fungerar periodisk fasta för många

Det sägs finnas flera hälsofördelar med att följa en plan för periodisk fasta. Detta sägs enligt uppgift hjälpa till med både viktnedgång och bättre blodsockernivåer genom att sänka blodsockret och förbättra minnet. Nyare forskning antyder också att periodisk fasta kan bidra till ett längre liv och bättre hälsa.

Med periodisk fasta baseras matintaget på när du äter, snarare än vad du äter. Men det är bra att veta att även om du fastar bör du äta hälsosamt. Intag av enbart fett och kakor kommer inte att ge de största hälsofördelarna bara för att du fastar, men kaloriintaget kommer automatiskt att begränsas eftersom du har ett mindre fönster under dagen när du äter.

Hälsofördelar med periodisk fasta

Många väljer periodisk fasta för viktnedgång, och med goda skäl. Genom att begränsa antalet timmar under dagen då du äter minskas ofta det totala kaloriintaget utan att du behöver räkna kalorier. Kroppen börjar också bränna fett för att få energi istället för socker, vilket leder till minskad fettmassa. Periodisk fasta kan hjälpa till med viktnedgång och fettreduktion eftersom du med periodisk fasta automatiskt begränsar kaloriintaget, samtidigt som du ökar förbränningen under fasteperioden.

Förbättrad insulinkänslighet

Periodisk fasta kan förbättra kroppens förmåga att reglera blodsockret genom att sänka blodsockernivån och förbättra insulinkänsligheten. Detta är särskilt viktigt för förebyggande och hantering av typ 2-diabetes.

Bra för hjärtat

Forskning antyder att periodisk fasta kan bidra till att förbättra hjärtats hälsa genom att minska flera riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Periodisk fasta kan bland annat hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra kolesterolet.

Cellreparation

En av de mest imponerande biologiska effekterna av periodisk fasta är autofagi, en process där celler rensar upp skadade delar och bidrar till att ta bort dåligt fungerande proteiner, samt bekämpa cellåldrande. Detta kan bidra till att förbättra cellernas funktionalitet och öka livslängden.

Bra för hjärnan

Periodisk fasta kan ha positiva effekter på hjärnan genom att främja neurala nätverk, öka produktionen av signalsubstanser, minska inflammation och till och med stimulera tillväxten av nya nervceller. Detta kan leda till bättre kognitiv funktion och en lägre risk för neurodegenerativa sjukdomar.

Bättre muskelstyrka

Periodisk fasta har också i många fall visat sig ge en betydande ökning av nivåerna av tillväxthormoner. Detta är viktigt för tillväxt, metabolism och viktnedgång, samt ökning av muskelstyrka.

Periodisk fasta är för många enkelt att implementera i vardagen och kan anpassas till varje persons livsstil. Det har också visat sig att många rapporterar om förbättrad psykisk hälsa med hjälp av periodisk fasta.

Så genomför du periodisk fasta

Det är inte så svårt att genomföra en periodisk fasta som du kanske fruktar. För många räcker det med att hoppa över frukosten och låta fastan pågå fram till lunch. Det första du bör börja med är att hitta det tidsfönster som passar dig bäst för att äta. Även om du fastar bör du se till att planera hälsosamma måltider så att du får i dig tillräckligt med näringsämnen under dagen.

Kom ihåg att lyssna på kroppens signaler och drick tillräckligt med vätska. Det kan ta lite tid för kroppen att anpassa sig till nya ätvillkor, men det är inte farligt att känna hunger, men det är viktigt att du äter rätt när du äter. Din kost bör innehålla gott om proteiner som du hittar i exempelvis kyckling, kött, fisk och bönor.

Allt passar inte alla

Periodisk fasta kan erbjuda många potentiella hälsofördelar, från viktnedgång till förbättrad metabolisk hälsa. Det är dock viktigt att komma ihåg att periodisk fasta inte är för alla. Som med alla livsstilsförändringar är nyckeln till framgång att hitta det tillvägagångssätt som är enklast för dig att genomföra. Ju svårare det känns, desto svårare blir det att genomföra förändringarna över tid.

Även om periodisk fasta har visat sig fungera bra för många är det viktigt att komma ihåg att detta inte är någon quick fix. Du måste fortfarande göra arbetet och se till att ha en välbalanserad kost.