Därför bör alla använda solkräm

När solen skiner och temperaturen stiger är det viktigt att komma ihåg att skydda din hud mot de skadliga effekterna av UV-strålar. Solkräm är en oumbärlig del av din hudvårdsrutin och kan bidra till att förebygga allt från solbränna till tidig åldrande och hudcancer. Det finns flera fördelar med att använda solkräm och du kan använda solkräm både i ansiktet och på kroppen. Kom ihåg att du bör använda solkräm i ansiktet som är speciellt framtagen för ansiktet. Använd gärna även solskydd på utsatta områden som över läpparna, så slipper du att få mörka fläckar från solen.

Det är en myt att du inte blir brun när du använder solkräm. Du blir lika brun men du kan vistas längre i solen utan att bli solbränd. Du bör också använda solkräm på dagar när det är molnigt. Om du inte ska till stranden utan bara göra små ärenden där du är lite fram och tillbaka i solen kan det vara bra att använda makeup med solskyddsfaktor.

UV-strålar

UV-strålar kommer i två former: UVA och UVB. Båda typerna av strålar kan orsaka skador på huden, som solbränna, tidigt åldrande och ökad risk för hudcancer. UVA-strålar kan tränga djupare in i huden och orsaka långvariga skador, medan UVB-strålar kan leda till akuta skador som solbränna. Kom ihåg att barn också bör använda solkräm, gärna med en hög faktor. Genom att smörja ditt barn regelbundet bidrar du också till att förebygga skador på huden också i vuxen ålder.

UV-strålar och molnigt väder

Många av oss har en tendens att tro att solkräm bara är nödvändigt när solen skiner starkt och himlen är klar och blå. Dock är det viktigt att veta att UV-strålar från solen kan tränga igenom molnen, även när det är molnigt väder. Faktum är att upp till 80% av UV-strålarna kan tränga genom molnen. Även om UVB-strålarna minskar något av molntäcket kan UVA-strålarna fortfarande nå huden och orsaka skada. Det är därför fortfarande nödvändigt att använda solkräm även när det är molnigt väder för att skydda huden mot skadliga UV-strålar.

Undvik att bli solbränd

En av de mest uppenbara fördelarna med att använda solkräm är skyddet mot att bli solbränd. UVB-strålar från solen kan skada hudens översta lager, vilket leder till rodnad, smärta och flagning av huden. Solkräm med tillräcklig SPF, solskyddsfaktor, kan bidra till att förhindra att du blir solbränd genom att blockera eller absorbera dessa skadliga strålar.

Förebyggande av tidigt åldrande

UV-strålar kan förutom solbränna även leda till tidigt åldrande av huden. De kan bidra till rynkor, fina linjer och pigmentfläckar. Långvarig exponering för solen utan tillräckligt skydd kan leda till nedbrytning av kollagen och elastin i huden, vilket resulterar i förlust av fasthet och elasticitet. Genom att använda solkräm dagligen, särskilt på exponerade områden som ansikte, nacke och händer, kan du bidra till att minska risken för tidigt åldrande och behålla en frisk och ungdomlig hud.

Minska risken för hudcancer

 

En av de viktigaste fördelarna med att använda solkräm är förebyggandet av hudcancer. Överdriven exponering för UV-strålar är en av de största riskfaktorerna för utveckling av hudcancer, både basalcellscancer och skivepitelcancer, samt den mer allvarliga formen av hudcancer, malignt melanom. Genom att skydda din hud mot solen med solkräm kan du minska risken för att utveckla dessa potentiellt livshotande former av cancer. Kom ihåg att noggrant övervaka din hud och gärna kontrollera nya födelsemärken eller förändringar i huden.

Vad bör du tänka på när du väljer solkräm?

Det finns många solkrämer på marknaden och ju högre solskyddsfaktor du använder, desto längre kan du vistas i solen. Kom ihåg att huden efter en lång vinter lätt blir solbränd, så smörj dig ofta och tillbringa din tid gradvis i solen. Skydda dig gärna med en tröja och en solhatt och undvik de timmar på dagen när solen är som starkast.

När du väljer solkräm bör du se till att välja en bredspektrumformel som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Välj en solkräm med minst SPF 30 och se till att applicera rikligt med solkräm regelbundet, särskilt på exponerade områden som ansikte, nacke och händer. Applicera solkräm minst 15-20 minuter innan du går ut i solen och se till att applicera på nytt var 2-3 timme eller efter simning och träning. Med en solkräm med en SPF på minst 30 säkerställer du omfattande skydd mot solens skadliga effekter.

Om du ska bada eller svettas mycket bör du välja en vattenfast solkräm för att säkerställa att den förblir effektiv även under fuktiga förhållanden. Applicera solkräm regelbundet, särskilt efter att du har badat eller tränat.

Solkrem från förra året?

Har du solkräm kvar från förra året? Använd inte den, utan köp istället ny solkräm. Många av de skyddande egenskaperna försvinner från det ena året till det andra och du kan uppleva att du blir bränd även om du har smort dig. Kom ihåg att du gärna kan använda solkräm året runt, och då gärna som en del av din dagliga sminkrutin.

Det är bevisat att huden kan vara utsatt för tidiga åldrande tecken om man vistas mycket i solen utan att använda solkräm. Men det viktigaste med att använda solkräm är att skydda huden mot hudcancer. Solen är extra stark på våren och mitt på dagen, så se till att klä dig ordentligt samtidigt som du smörjer dig regelbundet med solkräm.