Menskopp- En revolution inom mensskydd

Att ta hand om vår hälsa och miljön har blivit allt viktigare, och detta gäller även när det kommer till menstruationshygien. Menskopp har blivit allt mer populära som ett hållbart och praktiskt alternativ till tamponger och bindor. Men vad är egentligen en menskopp, och varför bör du överväga att använda en?

Vad är en menskopp?

En menskopp, även känd som en menskopp eller menstruationskopp, är en liten, böjlig kopp tillverkad av medicinsk silikon eller gummi som används för att samla menstruationsblod. Kopparna är utformade för att placeras inne i slidan, där de formar sig efter kroppens konturer och samlar upp blodet istället för att absorbera det som tamponger gör.

Varför välja en menskopp?

Det finns flera fördelar med att välja en menskopp både ur ett miljövänligt perspektiv och ur ett hygieniskt perspektiv. Menskopp är ett hållbart val eftersom de varar i flera år med rätt vård och underhåll. De genererar minimalt med avfall jämfört med engångsprodukter som tamponger och bindor.

Även om menskoppar kan verka dyrare vid första inköpet kommer de på lång sikt vara mycket mer ekonomiska då de kan hålla i upp till 10 år med rätt underhåll.

Många kvinnor finner menskoppar mer bekväma att använda än tamponger och bindor. Kopparna känns för många mindre påfrestande och kan rymma mer vätska, vilket innebär färre toalettbesök.

En menskopp anses vara mycket praktisk eftersom den kan användas i upp till 12 timmar innan den behöver tömmas. Detta gör den idealisk för dig med en hektisk livsstil, eller för dig som inte har tillgång till en toalett under dagen. Det kan vara värt att notera att tiden mellan varje gång du behöver byta kopp beror på hur kraftig din blödning är.

Hur använder man en menskopp?

Användningen av en menskopp kan verka lite skrämmande i början, men med lite träning blir det snabbt en vana. En menskopp blir helt tät när den placeras korrekt eftersom ett slags vakuum bildas. Detta vakuum bryts när du klämmer ihop koppen längst ned innan du drar ut den ur slidan.

  • Börja med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.
  • Kläm ihop koppens öppning så att den blir mindre och lättare att sätta in.
  • Placera koppen med öppningen mot slidan och skjut in den försiktigt tills den sitter bekvämt på plats.
  • Kontrollera att koppen är helt utvidgad inne i slidan för att säkerställa en tät passform och undvika läckage.
  • Efter 8-12 timmar, ta försiktigt bort koppen genom att klämma ihop botten för att bryta tätningen innan du drar ut den.

Tips för användning av menskopp

Precis som med allt annat som ska föras in i slidan är det viktigt med god hygien. Tvätta därför kopparna noggrant med varmt tvålvatten före och efter varje användning. Öva några gånger på att föra in koppen i slidan så att du är väl förberedd när den ska användas. Var tålmodig och ta dig tid att bli bekant med menskoppen. Allt känns ofta lite skrämmande första gången, men med lite övning brukar det gå bra.

Lycka till. Det är inte så svårt som du kanske fruktar och du kommer att uppskatta att aldrig behöva oroa dig för om du har bindor och tamponger tillgängliga. Med en menskopp har du alltid det du behöver nära till hands när den månatliga perioden är på väg.

Här kan du titta närmare på menskoppar och överväga om det är något för dig.